-Mobbning-

Idag fick jag syn på en blogg min dotter hade råkat lämna kvar öppen på hennes dator. Tittade var det var och insåg att det var en flicka med ...stora problem som skrivit i sin blogg om en flicka jag visste vem det var, samt visste om hennes historia med denna inte så trevliga lilla tjej.

Blev ännu mer less då jag läste bloggen och insåg att flickan inte visste varför hon gjort sina klasskompisar ledsna på avslutningsdagen då hon och resterande flickor i klassen (utom denna och en till) hade gått ihop och köpt blommor som dom presenterade på avslutning som "tack för gånga år och lycka till i er nästa klass från oss, men inte från dom där två"...typ ....mobbning-utfrysning.

Detta skrev jag till hennes blogginlägg..








Det kan inte vara lätt att vara liten och inte förstå varför andra människor reagerar på sätt som inte du hade räknat med.

Kanske flickorna som blev ledsna kände sej utanför då dom endast var 2 om att inte få vara med och ge blommor till dom flickorna som skulle byta klass? Skulle du vilja vara en av dom som blev utanför er klass?

Om man är schysst kan man i förväg berätta för sina två klasskompisar att "nu har vi gått ihop och köpt blommor till våra klasskompisar" så dom slipper stå där och känna sej på avslutningsdagen att "vi hade också velat varit med" eller "vi kunde också ha köpt blommor till dom för vi gillar dom också".

För faktiskt, om man gör som ni gjorde så signalerar ni KLART OCH TYDLIGT att ni inte gillar dom två flickorna som inte fick vara med och köpa blommorna. Är det så ni känner? Eller blev det fel nu då ni tänkt igenom hur det ser ut för alla dom som var där och visste vilka flickor ni var i klassen och vilka som ni hade låtit bli att bjuda med i avskedsbuketten till era klassväninnor ?

Kanske är detta svårt att förstå för en sån liten tjej som dej ?
Kanske kan din mamma förklara vad som är vett och etikett för hur man beter sej då det kommer till att vara en klass eller i huvudtaget då det gäller att vara i närheten av andra?

Mobbning är olagligt. Utfrysning är inte acceptabelt. Blickar säger ofta mer än ord. Nån som förklarat detta för dej? Har du ingen som kan göra det hemma åt dej så kan du gå till skolan som finns för barn i din ålder. Du kan vända dej till din lärare eller skolans kurator eller annan vuxen som kan hänvisa dej till rätt ställe där du kan få svar på frågor.

Jag hoppas du kommer att växa upp och förstå att det är okej att inte gilla alla. Men om man inte gör det så ska man lämna dom ifred och som sagt. Låta bli att putta, titta elakt, säga saker eller tala illa om dessa andra barn till dom du umgås med. Alla har rätt att få existera.

Och nuförtiden så är det inte barn som blir utsatta för kränkande beteende som blir flyttade. Nu är det dom som är elaka som blir det.

Föresten, elakhet kommer inte som en skänk ifrån ovan. Oftast är det beteendet något som kommer hemifrån eller från ens vänner. Så, frågan är: umgås du med snälla folk som vill väl och är trevliga och inte prata elakt om andra? Eller umgås du med folk som är bråkiga, skvallrar, retas, puttas, fryser ut, utstuderat fryser ut andra som inte passar i deras ögon, folk i fel ålder som gör att du inte igentligen förstår allt det du ser eller hör.

Livet är inte lätt alla dagar och om det är nu som det känns jobbigt så vänta bara tills ni blir tonåringar eller unga vuxna.


Det är nu som chansen till att bli en glad vuxen finns att fånga. Var snälla med alla så kommer livet bli bra.
Tvärtom blir inte lätt, glöm aldrig att det alltid finns folk som vill lyssna om nåt känns jobbigt. Men ta inte ut det på dina medmänniskor.


Lycka till. Och trevligt sommarlov. I höst finns
chansen till att vara en lite större och lite snällare klasskompis.






(ok, slutklämmen var lite elak..men inte ELAKT så jag kan bli anklagad för kränkande språk)

:)



Feelings Emotions Divotion




Silent night, oh all so quiet.
Not my style to sit up all alone but my heart beats to fast beacuse my mind can let u just go.
Oh please Lord let me know. When the daylight sets in what the day after tomorrow will bring.
Love so far away hopefully will come my way. He know me so, I know him to.
I know it can be in your will. ♥

RSS 2.0